Leírás
A Tomintoul épületei a funkcionalitás jegyében épültek, Skócia egyik legszebb vidékén, a Livet-folyó völgyében. A legtisztább vízforrás felkutatása majd egy évig tartott, mire rátaláltak a Cromdale-hegységben fakadó Ballantruan kivételes forrására. A lepárló így a forrás közelében, a gyönyörű Avon-folyó mellé épült, nevét pedig a közelben fekvő település, Highland legmagasabban fekvő falujáról kapta.
Ez a kiváló minőségű, gyengéd ital Robert Fleming lepárlómester tisztelgése családja előtt, akik négy generáció óta készítenek whiskyt a Speyside szívében fekvő Glenlivet vidéken. A 2000 óta az Angus Dundee tulajdonában lévő lepárló Tomintoul néven enyhén tőzegelt árpából készülő maltot ad ki (kivétel a Peaty Tang), valamint egy erősen füstös (55ppm), Old Ballantruan névre hallgató whiskyt is. Az itt lepárolt nedű nagyobbik része blended whiskybe vándorol. Az érleléshez bourbon-, illetve kisebb mennyiségben Oloroso sherryhordót használnak, raktáraikban közel 116 ezer hordó pihen. A lepárlóüstök olyan eszközökkel (boil ball) vannak felszerelve, amelyek segítik a visszafolyást, ezáltal könnyedebb, selymesebb alkohol születik.
Ez a 12 éves ital érésének utolsó 18 hónapját olyan hordóban töltötte, amelyben előtte kiváló minőségű Oloroso sherryt tároltak. Az eredmény egy krémes és elegáns whisky lett, melynek aromáiban ott rejlik a gazdag sherrys édesség. Jim Murray 95,5 ponttal jutalmazta 2012-es Whisky Bibliájában.