Vodka Polugar N.1 – Rye & Wheat (0,7 l, 38,5%)

A Polugar No.1 gyártását 1895-ben fejezték be. Az orosz birodalomban “kenyérbor” volt a neve annak a gabonapárlatnak, amely erős alkoholtartalmú ital volt, amelyet rézüst-lepárlással állítottak elő. Abban az időben a vegytiszta etil-alkohol gyártását még nem találták fel, így ez az ital gondosan megőrizte nyersanyagainak – rozs és búza – ízét és aromáját.

Az író, tudós és orosz vodka-történész Boris Rodinovnak hála, régi könyvek alapján újra megalkották a 19. századi recepteket, a tradicionális lepárlást és szűrést. A családi kézben lévő Rodinov and Sons lepárló újjáélesztette a klasszikus orosz lepárlási módszereket és 120 év után újra legálisan készítik a Polugar No1-t. Válogatott rozs és búza az alapja annak a cefrének, amit háromszor desztillálnak le a régi rajzok alapján rekonstruált réz-üstlepárlóban. Az értékes párlatot nyírfaszénen szűrik át.

Mi jut eszedbe, amikor az orosz nemzeti italra gondolsz?

Természetesen a vodka. De milyen fajta vodkát ittak Rettegett Iván, Nagy Péter, Dosztojevszkij, Csehov vagy Puskin idején? Milyen orosz vodkát ismertek az európai királyok, királynők és a nemesek? Ez nagyon különbözött attól a vodkától, amit ma ismerünk. Ekkor még nem terjedt el az oszlopos lepárló, és az etil-alkoholt nem használták úgy, mint ma. Az alkohol rektifikálását (magas alkoholtartalmú párlat, más néven semleges szesz előállítása, amely legalább 95% alkoholtartalmat jelent) Nyugat-Európában találták fel és csak 1870-ben érte el Oroszországot.

A világon minden olyan vodkának, amelyet 1895 és 2012 között készítettek, a kémiailag tiszta etil-alkohol volt az alapja, íz és illat nélkül.

Régebben (1895 előtt) a vodka egy gabona alapú ital volt, amelyet rézüstben pároltak le, csak úgy, mint egy malátawhiskyt és amelyet “kenyérbor” (breadwine), vagy Polugar néven hívtak.

A Polugart 1895-ben tiltották be Oroszországban, amikor az állami vodka-monopóliumot bevezették és csak az ellenőrzött tisztaságú finomszeszből készítettek vodkát. A hagyományos üstlepárlóval ellátott szeszfőzdék megsemmisültek és elfelejtették a régi gabonapárlatok receptjeit.

A jelenlegi orosz jogszabályok továbbra is tiltják a hagyományos gabonadesztillációt Oroszországban, vodkakészítéshez csak nagy tisztaságú (96%) etil-alkoholt lehet felhasználni. Ezért készíti a “Rodionov and Sons” magántulajdonú cég a Polugart az Európai Unióban, Lengyelországban, egy helyreállított lepárlóban, ami egy régi erdei palota mellett van, távol más gyáraktól, utaktól és nagyvárosoktól.

Kategória: