Leírás
Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül, – a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon – erősen tőzegelt (55 ppm) árpa felhasználásával. Nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt is készítik. Az érlelést követően 50 fokra beállítva palackozzák. Az italt a minél természetesebb és intenzívebb ízélmény érdekében nem hűtve szűrik le. Ez azt jelenti, hogy a palackozás előtti szűréskor nem hűtik le, így sokkal több olyan szárazanyag marad vissza, ami a hordós érlelés folyamán is megtalálható az italban. A nem hűtve szűrt whiskyknél ezért gyakran előfordul, hogy alacsonyabb hőmérsékleten bizonyos részek kicsapódnak és szabad szemmel is jól láthatóvá válnak. Ilyenkor az ital zavarossá válik. Ez nem a whisky hibáját, hanem természetes voltát jelzi